Dnia 28 października 2020r. dzieci z gr. III "Misie" wzięły udział w zajęciach podczas, których kisiły kapustę, a także podsumowywały swoją wiedzę na temat przetworów na zimę. W czasie zajęć przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.
Po tych wszystkich opowieściach dzieci zabrały się ochoczo do pracy: poszatkowaną kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu dużego słoika, oraz marchew, która była tarta przez dzieci. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań.
Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogą obserwować proces fermentacji. Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka.